Lehet online is jól oktatni?

Sok szülőben felmerül a kérdés, főleg, ha az iskolai online oktatás kapcsán nincsenek jó tapasztalataik. Tanulóink és szüleik visszajelzései alapján, bátran állíthatom, hogy sikerült egy hatékony, szinte az offline órai menettel megegyező online rendszert összeraknunk, ami ugyan úgy a tanár – diák kommunikációra épül.

Tanfolyamaink megtervezésekor számításba vettünk minden eshetőséget, így a tantermi oktatás mellett időben felkészültünk az online oktatásra is. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy kellő motivációval online térben is sikerrel vehetjük az akadályokat. A 2021-ben felvételiző diákjaink mindegyike, az első két alkalom után, online oktatásban vett részt kurzusainkon. Visszajelzéseikből örömmel következtettünk arra, hogy sikerrel vettünk minden akadályt.

Nálunk az online oktatás nem merül ki abban, hogy az összeállított tananyagot elküldjük e-mailben, majd a szülő – átvállalva a tanárok feladatát – tanuljon együtt a gyermekével. Ezért az aktuális alkalmat mindig videó chat-es órák keretében tartják meg tanáraink, segédanyagok és szemléltetőeszközök használatával.

Szívesen mennék felkészítőre, de a család életébe nem fér bele az utazás, a szombati korán kelés…

A hétvége sok család számára szent, mivel ezen a két napon tud az egész család együtt lenni, kikapcsolódni és pihenni – ezt mi teljes mértékben megértjük. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a szülők és a gyermekek is túlterheltek a hétköznapokon, így egy újabb „iskolaszagú” nap nem fér bele a hétbe. De az is visszatérő probléma, hogy az utazással rengeteg idő elmegy, mivel a lakhely környékén nincs lehetőség felvételi előkészítőre járni. Ezért szombatonként online oktatás formájában is tartunk felvételi előkészítőt, hogy ezzel is megkönnyítsük a családok életét, illetve lehetőséget biztosítsunk azok számára is, akiknek nincs módjuk arra, hogy hétről hétre a tanfolyamunk helyszíneire utazzanak.

Az online oktatásban résztvevő tanulók esetében is fontosnak tartjuk, hogy megtapasztalják a vizsgadrukk érzését. Ezért az online oktatásban résztvevő tanulók tanmenete is tartalmaz három próbatesztes tanórát. Ezt a három próbatesztet a diákok három különböző napon írják meg. A próbatesztek online formában nem teljesíthetők. Ezen a három alkalmon feltétlenül szükséges tehát a diákok személyes jelenléte, amennyiben a járványügyi szabályok ezt lehetővé teszik. Célunk ezzel az, hogy a diákjaink még a januári felvételi előtt kipróbálják magukat a felvételihez hasonló vizsgahelyzetben. A járványtól függetlenül is mérjük a diákok teljesítményét próbatesztekkel, ám ebben az esetben online, élő videós kapcsolattal dolgoznak a teszteken, amelyeket tanárainknak szkennelve vagy fényképezve juttatnak el a tanulók. Ezt utolsó tanfolyamunkon sikeresen alkalmaztuk.

JELENTKEZÉSI LAP